Dr. Andrei Stan – Implantologie Avansata si Reabilitare Orala Completa in Cluj-Napoca

Tipuri de Implanturi Dentare

etape implant dentar

Tramentele cu implanturi dentare sunt personalizate pentru cazul fiecarui pacienti, incat sa se poata restaura functionalitatea si estetica dantruri intr-un mod optim.

Evolutia implantologiei si a implanturilor dentare a condus la dezvoltarea diverselor tipuri de implanturi si tratamente dentare, astfel incat sa se asigure o durata de viata cat mai lunga pentru acestea si o solutie adaptata fiecarui pacient.

Diferenta intre aceste tipuri de implanturi dentare sta in forma, lungimea si pozitionare, iar alegerea tipului de implant dentar optim pentru fiecare pacient sta in starea generala de sanatate a acestuia, volumul osos disponibil, pozitia nervilor si a sinusurilor si in nevoile si dorintele pacientului.

In functie de acesti factori putem alege diferite tipuri de implanturi dentare, precum: implanturi dentare clasice, implanturi zigomatice, implanturi subperiostale, implanturi pterigoide si implanturi angulate si putem alege diferite tipuri de tratament pentru a reda functia si estetica danturii fiecarui pacient.

Ce sunt Implanturile Dentare?

Implanturile dentare sunt componente medicale, radacini artificiale realizate adesea din titan, care sunt inserare in osul maxilar sau mandibular pentru a inlocui radacina dintilor lipsa. Rolul implanturilor dentare este de a oferii o fundatie solide pentru o lucrare dentare, printr-un proces numit osteointegrare.

Implanturile dentare sunt inserate in oasele maxilare pentru a restaura functionalitate si estetica danturi, prin inlocuirea dintilor lipsa. Implanturi dentare sunt destinate pacientilor cu pierdere dentare partiale sau totale, care sufera de boala prodontala sau cu carii severe, unde nu mai exista alte solutii.

In implantogie exista mai multe tipuri de implanturi dentare care difera in forma, lungime si pozitionare si sunt specifice diferitelor cazuri clinice.

De ce sunt mai multe tipuri de Implanturi dentare?

Existenta a mai multor tipuri de implanturi dentare se datoreaza evolutiei implantologiei si a implaturilor dentare. Aceasta evolutie a avut in prim-plan cresterea duratei de viata pe termen lung a implanturilor dentare si posibilitatea de a oferii o solutiei chiar si pentru cele mai complexe cazuri.Fiecare dintre acestea au caracteristici diferite si sunt folosite in diferite cazuri si in diferite tipuri de tratamente cu implanturi dentare, pentru a se potrivi diferitelor nevoi si situatii clinice ale fiecarui pacient.

Ce factori sunt implicati in alegerea tipurilor de implanturi dentare?

In procesul de a alge tipul implantului dentar se ia in considerarea starea generala de sanatate a pacientului, volumul osos disponibil, pozitia nervilor si a sinusurilor, nevoile si dorintele pacientului.

In functie de toti acesti factori putem alege tipul implantului dentar, precum:

  • Implanturi Dentare Clasice
  • Implanturi Zigomatice
  • Implanturi Subperiostale
  • Implanturi Dentare Pterigoide
  • Implanturi Dentare Angulate

Implanturi Dentare Clasice

Alimente recomandate dupa implantul dentar

Implanturile dentare clasice sau enodstale sunt cele mai frecvent utilizate implanturi dentare pentru a inlocuii dintii lipsa. Aceste tipuri de implanturi dentare sunt inserate direct in osul maxilar sau mandibular.

Forma acestora este una de surb sau cilindru, forma de cilindru fiind cea mai frecvent utilizata, deoarece favorizeaza osteointegrarea. Lungimea acestora variaza intre 6 si 16 mm, in functie de necesitatea pacientului si de volumul osos disponibil.

Majoritatea implanturilor dentare clasice sunt facut din titan. Tianul este un material foarte rezistent si este ales datorita biocompatibilitatii sale cu tesuturile umane. Implanturi dentare mai pot fi realizate si din zirconiu.

Aceste implanturi dentare sunt utilizate atat in cazul in care lipseste un singur dinte, dar si in cazul in care lipsesc mai multi sau chiar toti dintii, oferind suportul necesar pentru o coroana, punte sau proteza dentara fixa.

Implanturi Zigomatice

Tipuri de Implanturi Dentare

Implanturile dentare zigomatice sunt implanturi dentare speciale, folosite in cazuri extreme, in care resorbtia osoasa este atat de severa, incat nu se mai pot folosi alte tipuri de implanturi dentare, care sa ne permita sa avem un tratament predictibil.

Implanturile zigomatice sunt foarte lungi in comparatie cu implantruri clasice, avand o lungime de 35-55mm. Lugimea si forma specifica a acestora sunt necesare pentru a putea travesa osul maxilar atrofiat si pentru a putea ajunge la osul zigomatic, locul in care sunt ancorate.

Implanturile dentare zigomatice sunt fabricate din titan si sunt utilizate in momentul in care resorbtia osasa este foarte severa, incat nu se mai pot folosi implanturi dentare standard, implanturi dentare angulate, implanturi dentare pterigoide, implanturi subperiosate sau interventii suplimentare de tipul sinsus lift sau aditii de os.

Implanturi Subperiostale

Implanturi Subperiostale

Implanturile subperiostale sunt o categorie de implanturi dentare care sunt complet personalizate pentru a putea fi fixate sub periostul osului maxilar al pacientului. In cazurile in care avem o resorbitie osoasa mare si nu ne putem folosi de implanturile classice sau de interventiile speciale de aditie osoasa sau siuns lift, dar avem suficient os pentru a nu fi nevoiti sa folosim implanturile zigomatice se folosesc implanturi subperiostale.

Implanturile dentare subperiostale au o structura de cadru matalic ce care se confomeaza conturului osului mandibular sau maxilar. Acest cadru are mai multe posturi care ies prin gingie si sunt atasate lucrarile dentare.

Implanturi Dentare Pterigoide

Tipuri de Implanturi Dentare

Implanturile pterigoide sunt o solutie in cazurile in care exista o resorbtiei osoasa semnificativa si nu este suficinet os pentru implanturile clasice. Acestea sunt folosite ca o solutie alternativa pentru aditiile de os si sinus lifturi, deoarece aceaste implantrui dentare nu necesita interventii suplimentare care ar putea prelungii sau complica tratamentul.

Implanturile pterigoide au o forma similara cu cea a implanturilor endostale, avand o forma alungita si o lungime de 16-20 de mm fiind proiectate pentru a ajunge in osul pteriogid.

Materialul din care sunt fabricate acestea este adesea titanul, precum restul implanturilor dentare, datorita biocompatibilitatii titanului cu tesuturile umane.

Procedura de inserare a implanturilor dentare pterigoide necesita o intelegere mult mai profunda a anatomiei complexe a zonei si o mare precizie chirugicala, deoarece procedura implica zone sensibile.

Implanturi Dentare Angulate

Tipuri de Implanturi Dentare

Implanturile dentare angulate reprezinta o solutie speciala in implantologie, oferind posibilitatea de a folosi cat mai mult partea osului maxilar cu cea mai mare densitate osoasa. 

Diferenta dintre implanturile dentare clasice si implanturile dentare angulate sta in pozitia in care acestea sunt inserate, implanturile dentare angulate sunt inserate intr-o pozite angulata, ce permite sa folosim cat mai mult zona osului maxilar cu cea mai mare densitate osoasa.

Forma acestora este aceeasi cu forma implanturilor dentare clasice, dar forma si pozitia bontului protetic sunt diferite, deoarece bonturile folosite la aceste tipuri de implanturi sunt unele speciale, inclinate la un anumit unghi pentru a permite incarcarea lucrarii dentare.

Tipuri de Tratamente pe Implanturi Dentare

Tipuri de Implanturi Dentare

In functie de problema pacientului putem folosi diferite tipuri de implanturi dentare si diferite tipuri de tratamente cu implanturi dentare care sa ofere ficarui pacient o solutie optima pentru problema acestuia.

Atat tipul implantului dentar, cat si tipul tratamentului cu implanturi dentare sunt determintate printr-o evaluare a CBCT-ului pacientului.

Implantul Dentar Individual

Tratamentul cu implant dentar este un tramtament medical destinat pacientilor care trebuie sa inlocuiasca 1-3 dinti, prin implanturi dentare individuale si coroane sau punti dentare. Durata, etapele si pretul implantului dentar variaza in functie de fiecare pacient si de mai multi factori care pot influenta tratamentul.

Proteza Fixa pe Implanturi Dentare

Proteza dentara fixa este un tratament destinat pacientilor care au nevoie de o refacere completa a danturii, incat nu mai este posbilila refacerea prin implanturi dentare individule. Prin inserarea de cele mai multe ori a 4 sau 6 implanturi dentare, se reface complet dantura pacientului cu ajutorul tratamentului cu proteza fixa cu 4 implanturi sau 6 implanturi.