reabilitare dentara

Dr. Andrei Stan – Implantologie Avansata si Reabilitare Orala Completa in Cluj-Napoca

Simptome respingere implant dentar

Simptome Respingere Implant Dentar
Logo Calculator 1 - Dr. Andrei Stan - Medic Implantologie Cluj

Ce inseamna respingerea unui implant dentar?

Respingerea implantului dentar sau esecul osteointegrarii implantului, se intampla atunci cand implantul nu se integreaza in osul maxilar sau mandibular. Osteointegrarea este esentiala pentru succesul tratamentului, deoarece este procesul care ofera implantului dentar stabilitatea si fundatia necesara pentu a sustine o lucrare dentara pe termen lung.

In cazul in care implantul dentar a fost respins, o sa apara una sau mai multe simptome care o sa ateste esecul osteointegrarii.

Simptomele respingerii implantului dentar

Simptomele respingerii implantului dentar pot sa varieze de la durere si disconfort in zona interventiei, mobilitatea implantului, inflamatie si roseata si pana la pierdere osoasa periimplantara.

Durere si Disconfort

Durerea si disconfortul in zona implantului dentar sunt normale in primele zile de la interventie si pot sa persite chiar si 2 saptamani. Durerea si disconfortul asociate esecului osteointegrarii sunt de o intensitate crescuta si nu sunt ameliorate de analgezicele indicate de catre medic.

Mobilitatea Implantului

Mobilitatea implantului este un semn clar de alarma. Un implant stabil nu ar trebui sa se miste deloc. Daca pacientul simte ca implantul este mobil, este posibil sa fie un simptom al respingerii implantului dentar.

Inflamatie si Roseata

Inflamatia si roseata in zona implantului sunt normale in primele zile de la inserarea implantului dentar, dar la fel ca in cazul durerile, acestea ar trebui sa scada treptat si sa nu persiste mai mult de o saptamana de la inserarea implantului dentar. In cazul in care inflamatia si roseata nu incep sa scada treptat dupa o saptamana, s-ar putea sa fie simptome ale unei osteointegrari nereusite.

Pierderea Osoasa

Pierderea osoasa in jurul implantului este un simptom clar al respingerii implantului dentar. Aceasta pierdere poate fi observata pe o radiografie panoramica sau Computer Tomograf de catre medic.

Care sunt cauzele respingerii implantului dentar?

Respingerea implantului poate fi cauzata de diverse motive: evolutia periimplantitei, boli cronice cum ar fi diabetul, fumatul, igiena orala deficitara, sau chiar si nivelul impuritatilor de pe suprafata implantului dentar.

Cu toate ca implanturile premium pe care le folosim la noi in clinica au o rata de osteointegrare foarte mare, exista cazuri in care nivelul de impuritate de pe suprafata acestora sa fie crescuta si sa afecteze procesul de osteointegrare a implantului dentar.

Care este rata de osteointegrare a implanturilor dentare?

In cazul implanturilor Straumann pe care le folosim in clinica noastra, rata de osteintegrare a implanturilor dentare este de peste 96%, conform studiului publicat in 2013 de catre Filppi A. in reviste de specialitate „A prospective noninterventional study to document implant success and survival of the Straumann Bone Level SLActive dental implant in daily dental practice”. Acest studiu a evaluat rata de supravietuire si de succes a implanturilor Straumann pe o perioada de un an, avand rezultate de 98,5% si, respectiv 96%.

Ce se intampla in cazul in care implantul dentar este respins?

Daca un implant dentar este respins, medicul va scoate implantul dentar si va curata zona afectata, iar dupa o perioada de timp sau chiar in aceeasi sendinta (in functie de caz), va insera un implant dentar nou.

Ce se intampla in cazul unei reabilitari totale All on 4?

Fast And Fixed

In cazul unui esec al osteointegrarii unui implant dentar la un tratament de reabilitare completa de tipul All on 4 sau Dinti Ficsi, restul implanturilor dentare nu vor fi afectate, in schimb lucrarea protetica va trebui refacuta.