reabilitare dentara

Dr. Andrei Stan – Implantologie Avansata si Reabilitare Orala Completa in Cluj-Napoca

Scoaterea Implantului Dentar: Cauze, Procedura si Optiuni de tratament dupa Extractie

Scoaterea Implantului Dentar
Logo Calculator 1 - Dr. Andrei Stan - Medic Implantologie Cluj

In ce consta scoaterea implantului dentar?

Desi implanturile dentare au o rata de succes ridicata, uneori poate fi necesara scoaterea acestora, fiind o procedura chirurgicala necesara atunci cand procesul de osteointegrare esueaza, implantul dentar prezinta o infectie sau este fracturat.

Aceasta implica extractia implantului din osul maxilar sau mandibular, urmata de tratarea eventualelor complicatii si planificarea optiunilor de tratament ulterioare.

Care sunt cauzele extractiei implantului dentar?

Cauzele care pot duce la scoaterea implantului dentar sunt: esecul osteointegrarii (respingerea implantului de catre organism), aparitia unei infectii la nivelul implantului dentar sau fracturarea acestuia in os.

Respingere Implant Dentar

Respingerea implantului, adica escul osteointegrarii, apare atunci cand implantul nu se integreaza in os. Respingerea implantului poate fi cauzata de diverse motive, precum evolutia periimplantitei, boli cronice, fumatul, igiena orala deficitara, sau chiar si nivelul impuritatilor de pe suprafata implantului dentar. Printre simptomele respingerii implantului dentar se numara durera si disconfortul in zona interventiei, mobilitatea implantului, inflamatie locala sau pierderea osoasa periimplantara.

Infectie Implant Dentar

Infectia de la nivelul implantului dentar apare atunci cand bacteriile colonizeaza tesuturile din jurul implantului dentar. Infectia la implantul dentar duce la inflamatie, durere si, in cazuri severe, la pierderea implantului, necesitand scoaterea acestuia.

Fracturare Implant Dentar

Fracturarea implantului poate fi cauzata de fortele mecanice excesive aplicate asupra acestuia sau de defecte de fabricatie. Aceasta este o situatie rara, dar atunci cand apare, necesita extractia imediata a implantului pentru a preveni complicatii suplimentare.

Procedura de Extractie a Implantului

28 - Dr. Andrei Stan - Medic Implantologie Cluj

Procedura de extractie a implantului dentar incepe cu o evaluare detaliata a starii implantului si a tesutului inconjurator, printr-un control si o radiografie CBCT.

In timpul procedurii, pacientul este anesteziat local pentru a minimiza durerea si disconfortul.

Medicul indeparteaza lucrarea dentara si realizeaza o incizie in tesutul gingival in locul in care este inserat implantul dentar pentru a putea expune tesutul osos.

Extractia implantului se face prin desurubarea acestuia, iar in cazul in care acesta este imobil, se va indeparta tesutul osos din jur, pana cand implantul dentar poate fi scos cu succes.

Dupa extractia implantului, zona va fi curatata si dezinfectata pentru a preveni infectiile si a grabi vindecarea.

In functie de optiunea aleasa dupa scoaterea implantului dentar, poate fi necesara si aplicarea unei grefe osoase pentru a pregati zona pentru o eventuala reimplantare.

Optiuni dupa Scoaterea Implantului Dentar

Scoaterea Implantului Dentar

Dupa scoaterea implantului dentar, pacientul are mai multe optiuni din care poate alege, in functie de ce este indicat din punct de vedere medical, tinand cont de dorintele acestuia.

Implant Dentar

In functie de caz, un nou implant dentar poate fi inserat imediat dupa extractia implantului sau se poate astepta o perioada de cateva luni, in care este posibil sa se faca o aditie de os, in cazul in care volumul osos ramas nu este suficient pentru a sustine un nou implant dentar.

Punte Dentara

O punte dentara este o solutie protetica fixa care implica folosirea dintilor naturali adiacenti ca suport pentru un dinte artificial. Aceasta este o optiune viabila pentru pacientii care nu doresc sau nu pot avea un nou implant, dar vine cu cateva dezavantaje, precum resorbtia osoasa, datorita lipsei stimularii osului din acea zona.

Proteza Mobila

Protezele mobile sunt o alta optiune pentru inlocuirea dintilor pierduti, dar si acestea vin cu dezavantaje, precum mobilitatea acesteia si resorbtie osoasa.

Netratarea locului extractiei implantului dentar

Pacientul poate alege sa nu inlocuiasca imediat implantul extras, dar si aceasta decizie vine cu numeroase dezavantaje, precum resorbtia osoasa de la nivelul extractiei si migrarea si inclinarea dintilor adiacenti.

Cat costa inlocuirea unui implant dentar

Costul inlocuirii unui implant dentar variaza in functie de pretul implantului dentar si de necesitatea de aditie de os. Costul unui implant dentar este de 800€, iar costul unei aditii de os variaza intre 1000€ – 1800€, in functie de complexitatea cazului, tehnica folosita si de cantitatea si tipul biomaterialelor folosite.