Dr. Andrei Stan – Implantologie Avansata si Reabilitare Orala Completa in Cluj-Napoca

Riscuri si Complicatii Implant Dentar

Riscuri si Complicatii Implant Dentar
Logo Calculator 1 - Dr. Andrei Stan - Medic Implantologie Cluj

Cu toate ca tehnicile de inserare si tehnologia din spatele implanturilor dentare s-au dezvoltat foarte mult, inca exista posibile riscuri sau complicatii care pot sa apara. Aceste riscuri se impart in 2 tipuri, adica riscuri care se pot intampla in timpul inserarii implantului dentar sau riscuri post-operatorii care pot duce la diferite complicatii, precum nevoia de tratamente suplimentare sau chiar la pierderea implantului dentar.

Respectarea indicatiilor date de catre medic este esentiala pentru a minimiza posibila aparitie a acestor complicatii si pentru a avea un tratament de lunga durata.

1. Riscuri si Complicatii in Timpul Inserarii

Riscuri si Complicatii Implant Dentar

Inserarea implantului dentar nu doare datorita anesteziei. In schimb, durerea sau disconfortul poate aparea la cateva ore dupa interventie, iar in functie de mai multi factori, precum complexitatea interventiei si numarul implanturilor inserate, aceasta poate sa persiste mai mult timp si sa fie mai intensa.

Durerea dupa un implant dentar nu este prezenta la toti pacientii, deoarece aparitia, intensitatea si durata durerii difera la fiecare pacient si de nivelul de toleranta la durere al acestuia.

Fracturare Implant Dentar

Fracturarea implantului este o situatie rara, dar posibila in timpul inserarii. Aceasta se poate intampla daca osul in care este inserat implantul nu are un volum optim ori daca forta aplicata in timpul procedurii este prea mare. In aceste cazuri, implantul poate deveni instabil sau poate sa nu se fixeze in os, ducand la esecul procedurii.Pentru a preveni fracturarea implantului, este esential ca medicul sa evalueze densitatea osoasa inainte de interventie si sa planifice cu atentie procedura, atat pentru a evita fracturarea implantului, cat si pentru a evita posibila lezare a nervului.

Lezare Nerv

Lezarea nervului alveolar inferior apare atunci cand implantul este inserat in zona nervului alveolar inferior. Acest lucru poate cauza simptome precum amorteala sau chiar durere in zona buzelor sau a gingiilor. Aceasta complicatie apare in general daca implantul este plasat prea aproape de nerv sau daca forarea depaseste limita de siguranta.Pentru a evita lezarea nervului, este necesara identificarea exacta a pozitiei acestuia printr-o radiografie 3D (CBCT), care este necesara si pentru a evita riscul de perforare a membranei sinusale.

Perforare Membrana Sinusala

Perforarea membranei sinusale poate aparea in timpul inserarii implanturilor in maxilarul superior, in special in zona premolarilor sau a molarilor. Aceasta complicatie poate duce la infectii si inflamatii ale sinusului, care poarta denumirea de sinuzita.

Pentru a evita aceasta complicatie se fac interventii speciale de sinus lift sau sunt folosite alte tipuri de implanturi dentare pentru a evita complet zona sinusurilor.

2. Riscuri si Complicatii Post-Operatorii

Riscuri si Complicatii Implant Dentar

Desi implanturile dentare au o rata mare de succes, exista riscuri si complicatii care pot aparea dupa operatie. Printre riscurile si complicatiile post-operatorii se numara esecul osteointegrarii, periimplantita si fracturarea lucrarii dentare.

Esecul osteointegrarii

Osteointegrarea reprezinta procesul in care implantul dentar se integreaza cu osul din jurul sau. Acest proces este esential pentru a crea o fundatie stabila pentru lucrarea dentara si pentru a avea un tratament de lunga durata.

Esecul osteointegrarii poate aparea din mai multe motive, precum calitatea slaba a osului in care a fost inserat implantul, bolile cronice care influenteaza calitatea osului sau a vindecarii, nerespectarea indicatiilor post-operatorii sau poate sa fie cauzata de impuritatea suprafetei implantului dentar. Esecul osteointegrarii sau respingerea implantului dentare este insotita de diferite simptome, precum dureri in zona interventiei, care atesta esecul sau respingerea implantului dentar.

Pentru a evita esecul osteointegrarii este important sa respectam toate indicatiile date de catre medic si sa alegem implanturi dentare premium, precum implanturi Straumann sau Neodent, pentru ca aceste implanturi sunt de inalta calitate si sunt facute pentru a minimiza riscul de esec al osteointegrarii.

Periimplantita

Periimplantita este o afectiune de natura inflamatorie care afecteaza tesutul osos din jurul implantului dentar. Aceasta se caracterizeaza prin pierderea treptata a osului care sustine implantul. In lipsa unui tratament adecvat, aceasta infectie la implantul dentar poate duce la pierderea si necesitatea inlocuirii implantului dentar.

Pentru a preveni aceasta infectie si alte complicatii, precum ruperea sau deteriorarea lucrarii dentare, este esentiala mentinerea unei igiene orale riguroase, respectarea indicatiilor medicului si prezentarea la controalele regulate.

Ruperea sau Deteriorarea Lucrarii Dentare

Lucrarea dentara se refera la coroana, puntea sau proteza fixata pe implantul propriu-zis. Aceasta are rolul de a reda functionalitatea si estetica dintilor pierduti. Cu toate acestea, aceste restaurari se pot fractura sau deteriora, mai ales in cazul in care indicatiile medicului nu sunt respectate.

Ce indicatii trebuie sa urmam in perioada de recuperare dupa implant dentar?

Dupa inserarea unui implant dentar, urmarea cu strictete a indicatiilor postoperatorii este esentiala in perioada de recuperare dupa implantul dentar pentru a asigura succesul interventiei si pentru a minimiza riscul de complicatii. Aceste indicatii se impart in 2 categorii, postoperatorii si pe termen lung si cuprind indicatii precum mentinearea unei igiene adecvate, prezentarea la controalele periodice, renuntarea la toxice (tutun, aalcool) in primele saptamani dupa inserarea implantului dentar.