reabilitare dentara

Dr. Andrei Stan – Implantologie Avansata si Reabilitare Orala Completa in Cluj-Napoca

Infectie Implant Dentar: Cauze, Simptome si Tratament

23 - Dr. Andrei Stan - Medic Implantologie Cluj
Logo Calculator 1 - Dr. Andrei Stan - Medic Implantologie Cluj

Ce este Infectia la Implantul dentar?

Infectia la implantul dentar este o complicatie care apare atunci cand bacteriile colonizeaza tesuturile din jurul implantului, ducand la inflamatie, durere si, in cazuri extreme, la pierderea implantului.

Cauzele infectiei pot varia, de la igiena deficiatara, la pozitionarea gresita a implantului sau boala parodontala netratata in momentul inserarii implanturilor dentar. Infectia la implantul dentar poate sa fie de mai multe tipuri, in functie de tesutul afectat.

Identificarea si tratarea infectiilor sunt esentiale pentru a preveni inlocuirea implantului dentar si pentru a avea un tratament de lunga durata.

Tipuri de Infectii la Implantul Dentar

Tipul infectiei la implantul dentar difera in functie de tesutul afectat. In cazul in care infectia apare la nivelul tesutului osos, atunci tipul infectiei este Periimplantita, iar in cazul in care infectia este la tesuturile moi, aceasta este Mucozita periimplantara.

Periimplantita

Periimplantita este o infectie care afecteaza testul osos, adica osul din jurul implantului, ducand la inflamatie, pierdere osoasa si, in final, la pierderea implantului. Aceasta afectiune este echivalentul bolii parodontale pentru dintii naturali. Principalele cauze ale periimplantitei includ igiena orala deficitara, fumatul si stilul de viata nesanatos.

Mucozita periimplantara

Mucozita periimplantara este o inflamatie a tesutului gingival din jurul implantului fara pierdere osoasa. Aceasta este considerata un stadiu incipient al periimplantitei si este reversibila daca este tratata la timp.

Cand apare durerea la implantul dentar?

In cazul in care durerea sau disconfortul apar, acestea apar de obicei la cateva ore dupa interventie, imediat ce efectul anesteziei dispare. Durerea ajunge la cea mai mare intensitatea la 48-72 de ore de la intervetie, iar dupa 3 zile durerea incepe sa se diminueze treptat.

Cauzele Infectie la Implantul dentar

Infectie Implant Dentar

Exista mai multe cauze care pot duce la infectia implantului dentar. Igiena orala deficitara este un factor decisiv, deoarece placa bacteriana si tartrul se acumuleaza in jurul implantului si incep sa afecteze tesuturile care sigileaza implantul. Fumatul contribuie, de asemenea, la riscul unei infectii, deoarece fumatul reduce circulatia sangelui de ;a nivelul gingiilor si cantitatea de oxigen din cavitatea bucala, incetinind si procesul de vindecare postoperatorie.

Boala parodontala preexistenta reprezinta un alt factor de risc, in cazul in care in momentul inserarii implanturilor dentare nu s-a efectuat o curatare mecanica si chimica a tesuturilor afectate de boala parodontala, aceasta poate sa duca la aparitia infectiilor la implantul dentar.

Complicatiile chirurgicale sau pozitionarea gresita a implantului pot, de asemenea, sa duca la aparitia infectiilor. Supraincarcarea protetica, prin lucrari protetice incorecte sau fortarea excesiva a implantului, sunt alte cauze ale infectiilor la implantul dentar.

In functie de cauzele infectiei si in functie de severitatea problemei, simptomele pot sa difere si pot sa apara mai repede sau mai tarziu.

Simptome Infectie Implant Dentar

Simptomele infectiei la implantul dentar pot varia in functie de gradul de severitate. Gingii inflamate, rosii si sensibile reprezinta un simptom comun al infectiei locale. Sangerarea la nivelul implantului este, de asemenea, un simptom frecvent. Durerea sau disconfortul persistent in zona implantului, mobilitatea implantului si pierderea osoasa, care poate fi observata radiologic sunt semne clare ca exista o infectie care necesita tratament imediat.

Care sunt posibilele tratamente pentru infectia la implantul dentar?

Infectie Implant Dentar

Prezentarea la un control si igienizarea profesionala este un prim pas esential, implicand curatarea profunda a implantului si a lucrarii si instruirea pacientului pentru a avea o igiena orala corecta.

In cazurile mai severe, chiuretajul deschis sau inchis poate fi necesar pentru eliminarea mecanica a placii bacteriene si a tesutului inflamat. Tratamentul cu laser reprezinta o tehnica minim invaziva pentru decontaminarea implantului si a tesuturilor inconjuratoare.

Se poate apela la grefe gingivale sau osoase pentru a augmenta osul si gingia pierduta. In cazurile grave, scoaterea implantului dentar si inlocuirea acestuia poate fi singura solutie.

Ce se intampla daca am facut o reabilitare completa?

Infectie Implant Dentar

Daca infectia afecteaza o reabilitare completa, cum ar fi All on 4 sau All on 6, tratamentul poate fi mai complex. In unele cazuri, lucrarea protetica poate necesita ajustari sau inlocuirea acesteia. In cazurile grave, unul sau mai multe implanturi pot fi inlocuite.