Dr. Andrei Stan – Implantologie Avansata si Reabilitare Orala Completa in Cluj-Napoca

Durata de viata a unui Implant Dentar

Durata de viata implant dentar
Logo Calculator 1 - Dr. Andrei Stan - Medic Implantologie Cluj

Cat dureaza un implant dentar

Durata de viata a unui implant dentar poate varia in functie de mai multi factori, dar exista mai studii care atesta o rata de supravieturie de peste 95% la 10 ani de la inserarea implantului dentar.

Studiul “Retrospective radiographic observational study of 1692 Straumann tissue-level dental implants over 10 years: I. Implant survival and loss pattern” a analizat succesul a 1692 de implanturi dentare Straumann pe o perioada de 10 ani. Rezultatul acestui studiu reprezinta o rata de succes intre 98.23% si 95.70% a implanturilor dentare pe o perioada de 10 ani.

Factorii ce influenteaza durata de viata a unui implant dentar

Durata de viata implant dentar

Durata de viata a unui implant dentar este influentat de mai multi factori, care pot contribui la succesul sau esecul pe termen lung al acestuia. Principalii factori care influenteaza durata de viata a unui implant dentar includ:

  • Marca Implantului Dentar
  • Calitatea si Cantitatea Osului
  • Igiena Orala
  • Lucrarea Protetica
  • Fumatul
  • Starea Generala de Sanatate

Marca Implantului Dentar

Marcile de implanturi dentare se disting in doua categorii, adica in implanturi dentare standard si implanturi dentare premium.

Diferenta intre implanturile premium si cele standard sta in numarul de studii pe care le au in spate, implanturile premium avand numeroase studii, care arata cat de lunga este durata de viata a acestora, precum implantul dentar Straumann folosit in studiul “Retrospective radiographic observational study of 1692 Straumann tissue-level dental implants over 10 years: I. Implant survival and loss pattern”.

O alta diferenta intre implanturile dentare premium si cele standard il reprezinta procedeul si conditiile in care sunt fabricate, deoarece gradul de impuritate de pe suprafata implantului influenteaza atat osteointegrarea, cat si durata de viata a acestuia.

Calitatea si Cantitatea Osului

Cantitatea osului, adica volumul osos influenteaza direct succesul procedurii, iar pacientii cu un volum osos redus pot necesita proceduri suplimentare precum o aditie de os sau un sinus lift, pentru a ajunge la un nivel osos optim pentru un tratament de lunga durata. De asemenea, calitatea osului consta in gradul de densitate al acestuia, influentand in mod direct stabilitatea implantului dentar.

Igiena Orala

Mentinerea unei igiene orale adecvate si urmarea indicatiilor date de medic sunt cruciale pentru prevenirea complicatiilor care pot afecta implantul dentar. Placa bacteriana si tartrul pot provoca inflamatii si infectii, care pot compromite tesuturile din jurul implantului, expunanand pacientul la posibile complicatii si riscuri ale implantului dentar.

Coroana pe Implant Dentar

Unul dintre factorii legati de coroana pe implantul dentar, care afecteaza durata de viata a implantului este materialul din care este confectionata lucrarea. Pentru coroanele pe implant este recomandat zirconiul, deoarece este un material foarte estetic si rezistent, iar gingia se ataseaza de el asemenea unui dinte natural, impiedicand bacteriile sa ajunga la implantul dentar, creand astfel un sigiliu in jurul coroanei.

Un alt aspect important este forma lucrarii, deoarece cu cat este mai corespunzatoare si apropiata de marimea dintelui natural, cu atat este mai dificil bacteriilor sa ajunga la implantul dentar.

Ocluzia (muscatura) este, de asemenea, un aspect important. Daca acesta nu este luata in considerare, fortele nu se vor transmite in axul implantului ci in afara acesteia, ceea ce va duce la pierderea osului din jurul implantului, iar in final, la pierderea implantului dentar.

Fumatul

Fumatul este un factor major de risc care poate reduce semnificativ succesul implanturilor dentare, cu aproximativ 15%. Substantele chimice din tutun, precum nicotina, afecteaza circulatia sangelui si capacitatea de vindecare a tesuturilor, crescand riscul de complicatii postoperatorii si de esec al integrarii implantului.Studiul “A 10-year retrospective analysis of marginal bone-level changes around implants in periodontally healthy and periodontally compromised tobacco smokers” a analizat diferenta intre comportamentul si durata de viata a implanturilor dentare la pacientii fumatori, fata de pacientii nefumatori pe o perioada de 10 ani. Rezultatul studiului a aratat ca rata de succes a implanturilor dentare la nefumatori a fost de 95%, comparativ cu doar 80% la fumatori, acestia din urma prezentand o incidenta mai mare a periimplantitei si a pierderii osoase, precum si un timp mediu de vindecare mai lung si un numar mai mare de complicatii postoperatorii.

Starea Generala de Sanatate

Starea generala de sanatate a pacientului are un rol semnificativ in succesul pe termen lung al implantului dentar. Afectiuni precum diabetul zaharat necontrolat, osteoporoza si bolile autoimune pot afecta procesul de vindecare si integrarea implantului. Gestionarea acestor conditii medicale este cruciala pentru a mentine durata de viata a implanturilor dentare.