reabilitare dentara

Dr. Andrei Stan – Implantologie Avansata si Reabilitare Orala Completa in Cluj-Napoca

Implant Dentar Componente: Implant, Bont si Coroana

Implant Dentar

Implantul dentar reprezinta un tratament medical prin care se reda estetica si functionalitatea danturii. Implantul dentar este compus din 3 componente, fiecare dintre acestea avand un rol specific in restaurarea danturii pacientului, adica implantul-propriu zis, bontul dentar si coroana dentara.

Implantul propriu-zis este cea mai importanta componenta a implantului dentar, deoarece aceasta ofera fundatia si stabilitatea necesare pentru a putea pune o coroana dentara, astfel incat sa avem un implant dentar cu o lunga durata de viata.

Bontul dentar este componenta care poate sa indeplineasca 2 roluri, in functie de etapa tratamentului, adica functia de a conforma gingia din jurul implantului dentar si de a face conexiunea dintre implantul propriu-zis si coroana dentara.

Coroana dentara reprezinta componenta vizibila a implantului dentar, atasata cu ajutorul bontului protetic la finalul osteointegrarii implantului propriu-zis.

In cazul unei proteze dentare fixe, folosite pentru refacerile complete pe implanturi dentare, componentele, cu toate ca sunt asemanatoare, difera de componentele unui implant dentar.

Ce este un tratament cu implant dentar?

Tratamentul cu implant dentar este un tratament medical, prin care se restaureaza functionalitatea si estetica danturi, inlocuind unul sau mai multi dinti lipsa cu implanturi dentare. 

Implantul dentar este alcatuit din 3 componente, fiecare dintre acestea avand un rol specific in restaurarea danturii pacientului.

Care sunt componentele implantului dentar?

Implantul dentar este format din 3 componente:

  1. Implantul propriu-zis
  2. Bontul Dentar
  3. Coroana Dentara

Implantul propriu-zis

Implantul propriu-zis este componenta cheie a implantului dentar, fiind componenat care influenteaza cel mai mult pretul si durata de viata a unui implant dentar. Aceasta componenta este inserata in osul maxilar sau mandibular pentru a inlocui radacina dintelui lipsa, cu rolul de a oferii o fundatie solida pentru o coroana dentara.

Implantul propriu-zis este realizat adesea din titan, datorita biocompatibilitatii sale cu tesuturile umane, si are forma unui cilindru, asemanatoare cu forma unui surub, datorita osteointegrarii excelente ale acesteia.

Lungimea acestuia variaza intre 6 si 16 mm, in functie de problemele pacientului si de volumul tesutului osos disponibil.

De implantul propriu-zis este atasat cate un bont dentar diferit, in functie de etapa tratamentului si de tipul tratamentului

Bontul Dentar

Bontul dentare este componenta care este atasata de implantul dentar pentru a putea face legatura intre implantul propriu-zis si coroana dentara sau de a conforme gingia din jurul implantului dentar, inainte de a pune coroana dentara.

In cazul in care bontul are rolul de a conforma gingia din jurul implantului dentar, acesta este un bont de vindecare, iar in cazul in care bontul are rolul de a face conexiunea intre implantul propriu-zis si coroana dentara, acesta este un bont protetic.

Bont de Vindecare

Bontul de vindecare sau temporar este componenta implantului dentar folosita in perioada de vindecare cu scopul de a conforma gingia din jurul implantului dentar, creand o etanseitate potrivita pentru a putea pune bontul protetic si pentru a putea lua amprenta pentru coroana definitiva.Aceasta este atasata de implantul prorpiu-zis cu aproximativ 1-2 saptamani inainte de atasarea bontului protetic.

Bont Protetic

Bontul protetic este componenta care face legatura intre implantul propriu-zis si coroana dentara.

Coroana implant Dentar

Coroana dentara reprezinta componenta vizibila a implantului dentar, dintele propriu-zis. Coroana este atasta la 4-6 luni de la inserarea implantului dentar, la finalul osteointegrarii, pe bontul protetic si are rolul de restabili forma, functia si estetica danturii.

Aceasta poate sa fie realizata din cermaica, zirconiu sau alte combinatii de materiale, diferenta dintre acestea sta in aspectul coroanei.

In cazul in care implantul prezinta o stabilitatate initiala buna, putem opta pentru o coroana provizorie pe perioada de osteointegrare a implantului dentar.

Coroana Provizorie

Coroana provizorie este o coroana temporara atasata in perioada de osteointegrarea a implantului dentar. Aceasta are un rol estetic pentru a nu lasa un gol in dantura pacintului pe perioada de osteointegrarea.Materialele folosite pentru coroana prizorie sunt unde mai moi si permit ajustari rapide, dar destul de rezistente pentru a functiona eficient pe perioda de videcare. Acestea sunt proiecteatea astfel incat sa nu transmita forte excesive implantului, incat sa nu afecteze osteointegrarea acestuia.

Componente Proteza Dentara Fixa

Proteza dentara fixa este un tratament cu implanturi dentare, prin care se insereaza, de cele mai multe ori, 4 sau 6 implanturi dentare, care vor sustine o lucrare dentara fixa, inlocuind toti dintii lipsa in 24-48 de ore.

Componentele protezei dentare fixa sunt asemanatoarea cu cele ale implantului dentar individual, doar ca aceast necesita un numar mai mare de implanturi propriu-zise, de cele mai multe ori 4 sau 6, bonturi speciale pentru restaurarile complete, numite multi unit, si o lucrarea dentara fixa care inlocuieste toti dintii lipsa.

Toate acestea componente influenteaza atat durata, cat si pret proteza fixa cu 4 implanturi sau 6 implanturi dentare.