Dr. Andrei Stan – Implantologie Avansata si Reabilitare Orala Completa in Cluj-Napoca

Aditie de Os: Ce este, Pret, Recuperare

Aditie de Os

Aditia de os este o interventie suplimentara specifica tratamentelor cu implanturi dentare, destinata pacientilor care au pierdut os din diverse motive, ajungand sa nu mai aiba un volum osos adecvat pentru un tratament cu implanturi dentare.

Pretul aditiei de os variaza in functie de complexitatea cazului si tehnica utilizata, precum si de calitatea si tipul biomaterialelor folosite. Atat aditia de os, cat si materialele folosite pentru grefa osoasa pot fi de mai multe tipuri, acest lucru depinde de nevoile si dorintele pacientului.

Procedura de aditie de os dureaza aproximativ 1-3 ore, in functie de tehnica utilizata si complexitatea cazului. Recuperarea dupa aceasta procedura dureaza in medie intre 4 si 8 luni, variind in functie de fiecare pacient.

Instructiunile pentru perioada de recuperare sunt esentiale pentru a evita potentiale complicatii, precum esecul aditiei de os.

Aditia de os este utilizata atat pentru tratamentele cu implant dentar individual, cat si pentru tratamentele cu proteza dentara fixa sau dinti ficsi.

Ce este aditia de os?

Aditia de os (augmentarea osoasa) este o procedura care mareste volumul osos, incat sa fie optim pentru inserarea implanturilor dentare. Resorbitia osoasa (pierderea de os) poate fi cauzata de infectii dentare, boala parodontala, osteoporoza si traumatisme, sau de extractia unui dinte care nu a fost inlocuit la timp cu un implant dentar.

Cine are nevoie de aditie osoasa?

Aditie de os

Aditia de os este folosita pentru pacientii care au suferit piederderi osoase semnificative in zona maxilarelor si doresc sa beneficieze de un tratament cu implant dentar.

Astfel, pentru pacienti care au suferit resorbitii osoase semnificate, inainte de inserarea unui implant se fac aditii osoase care asigura ca osul in care va fi inserat implantul dentar are un volum optim pentru al sustine pe acesta.

Ce este resorbtia osoasa

Aditie de Os

Resorbtia osoasa sau atrofia osoasa este un proces prin care tesutul osos se resoare (se pierde), rezultand intr-o scadere a dimensiunii si a volumului tesutului osos. Acest proces poate sa apara la ambele maxilare si poate fi cauzata de mai multi factori.

Cauzele resorbtiei osoase

Resorbtia osului alveolar este un proces natural, care se intampla odata cu imbatranirea. Cu toate astea, exista mai multi factori locali si generali, care pot sa accelereze resorbtia osoasa. Cei mai comuni factori sunt:

Pierderea dintilor: Cand un dinte este pierdut sau extras, osul din jurul lui incepe sa se resoarba din cauza lipsei de stimulare si presiune. Conform studiului “A systematic review of post-extractional alveolar hard and soft tissue dimensional changes in human”, cea mai rapida resorbtie osoasa este la 3-6 luni de la extractia dentara. Rezultatele arata o pierderea osoasa verticala de 29-63% si o pierdere osoasa de 11-22% dupa 6 luni de la extractia dintelui.

Boala parodontala: Boala parontala sau parodontoza este o infectie care afecteaza ligamentele parodontale. In formele sale avansate, boala parodontala afecteaza tesuturile osoase, ducand la resorbtii osoase.

Traumatisme la nivelul maxilarului: Accidentele care afecteaza maxilarele pot duce la pierderea osului maxilar necesar pentru sustinerea implanturilor dentare.

Anumite afectiuni sistemice, cum ar fi osteoporoza si diabetul zaharat, alaturi de factori de risc precum consumul de tutun sau alcool, pot accentua riscul de pierdere de os la nivelul maxilarelor. De asemenea, la acesti factori generali se adauga si factori locali, precum infectiile orale, tumorile maxilare, chisturile sau purtarea prelungita a protezelor sau a puntiilor dentare, care pot contribui la resorbtia osoasa. Netratate, aceste conditii pot accelera procesul de resorbtie osoasa.

Cat costa o aditie de os?

Pretul pentru o aditie de os variaza intre 1000€ – 1800€, adica 5000 RON – 9000 RON. Acest pret pentru aditia osoasa variaza in functie de complexitatea cazului si tehnica folosita si de cantitatea si tipul biomaterialelor folosite(os, mambrane, pini, etc.)

  • Pret Aditie de Os

    5000 - 9000 RON

    IN FUNCTIE DE COMPLEXITATE, CANTITATEA DE BIOMATERIALE (OS, MEMBRANE, PINI, ETC.)

Tipurile de aditie de os

Tipul de aditie de os ales se face specific pentru cazul fiecarui pacient, luand in considerare zona afectata de pierderea osoasa, volumul osos pierdut si anatomia pacientului. 

Aditiele osoase pot fi de 4 tipuri, adica aditie de os orizontala, aditie de os verticala, augmentarea sinusala si conservarea alveolei postextractionale.

ADITIE DE OS ORIZONTALA​

Aditia osoasa orizontala se foloseste pentru a reda grosimea osului alveolar si se realizeaza atunci cand osul alveolar se resoarbe prea mult in lungime, devenind prea subtire pentru a sustine un implant dentar.

ADITIE DE OS VERTICALA​

Aditia osoasa veritcala se foloseste pentru a creste inaltimea osului alveolar prin adaugare de os spre radacina dintelui si se realizeaza atunci cand osul alveolar devine prea scurt pentru a sustine un implant dentar.

AUGMENTAREA SINUSALA​

Augmentara sinusala se foloseste inainte sa inseram un implant dentar la maxilarul superior, cand podeaua sinusului este prea aproape de zona unde urmeaza sa fie inserat implantul, asadar se efectuaza un sinus lift, iar apoi o augmentare osoasa.

CONSERVAREA ALVEOLEI POSTEXTRACTIONALE​

Conservarea alveolei postextractionale este procesul de umplere a alveolei postextractionale printr-o aditie de os, conservand osul din zona alveolei si prevenind astfel resorbtia osoasa.

De unde se va preleva grefa osoasa?

Grefa osoasa este materialul folosit pentru aditia de os, iar aceasta poate sa fie prelevata de la pacient (autogrefa), de la un donator (alogrefa), de la animale (xenogrefa) sau aceasta poate sa fie sintetica (aloplastica).

GREFA CU OS AUTOLOG

Grefa cu os autolog (autogrefa) este materialul pentru aditia de os prelevat de pacient. Aceasta se poate preleva de la nivelulu ramului mandibular prin tehnica Khoury, de la placa osoasa de la nivelul craniului, de la creasta iliaca sau de la tibie. Cel mai mare beneficiu pe care il reprezinta aceasta metoda este riscul extrem de redus de respingere al grefei,

XENOGREFA

Grefa de os xenogref (xenogrefa) este un material osos care provine de la animale, cum ar fi bovinele sau porcinele. Aceasta este prelucrata riguros pentru a putea fi utilizat in procedurile de aditie de os si pentru a avea o compatibilitate cat mai mare, fiind si cel mai utilizat material pentru grefele osoase.

ALOGREFA​

Aleogrefa este materialul pentru aditia osoasa prelevat de la un donator diferit de pacientul care urmeaza sa beneficieze de grefa. Aceasta prezinta un risc mai mare de respingere, comparativ cu autogrefa. Momentan, in tara noastra acestea sunt interzise.

ALOPLASTICA​

Aleoplastica este motoda prin care se utilizeaza material sintetic pentru aditia osoasa, fiind conceput si fabricat in laborator pentru a imita cat mai mult functia osului natural.

Cum arata procedura de aditie de os?

Aditie de os

Procedura de aditie de os se poate desfasura in moduri diferite, in functie de tehnica folosita si in functie de momentul in care inseram implantul dentar.
In cazul in care aditia de os si inserarea implantului se fac in aceeasi sedinta, atunci procedura se va desfasura astfel:

  1. Se anesteziaza pacientul pentru a asigura confortul si pentru a elimina orice posbilil disconfort pe parcursul procedurii.
  2. Se face o incizie in gingie pentru a expune suprafata osoasa.
  3. Se recolteaza osul, in cazul unei autogrefe, iar in functie de situatie, se marunteste sau/si se foloseste sub forma de bloc.
  4. Se combina sangele recoltat de la pacient prin tehnica A-PRF cu grefa osoasa pentru a creste rata de succes a aditiei.
  5. Se face aditia osoasa in locul in care urmeaza sa fie inserat implantul.
  6. Se insereaza implantul dentar (in cazul in care este posibil)
  7. Se sutureaza locul interventiei si ramane asa la fixarea coroanei provizorii sau a coroanei definitive.

Cat dureaza operatia de aditie de os?

In majoritatea cazurilor, aditia de os se face intr-o singura sedinta si dureaza in jur de 1-3 ore, adica 60-180 de minute. In schimb, perioada de recuperare dupa aditie dureaza 4-8 luni. 

Recuperare dupa aditie de os - Indicatii:

Modul in care un pacient se simte dupa aditia de os variaza in functie de fiecare pacient si de cat de traumatica a fost interventia. Cu toate astea, cele mai comune simptome dupa o aditie de os sunt umflaturile, invinetirile si dureri usoare in zona interventiei.

Recuperarea completa dupa o aditie de os dureaza intre 4-8 luni, in functie de complexitatea interventiei, tipul grefei osoase si de starea de sanatate a pacientului.

Indicatii dupa aditia de os:

1. Nu fumati, creste foarte mult riscul de descoperiri a grefei osoase.
2. Nu tractionati obrajii, avem riscul de a se expune grefa osoasa.
3. Nu consumati alcool, creste foarte multe riscul de infectie al grefei osoase
4. Evitarea periajului in acea zona pentru o perioada de 2 saptamani
5. Pe aceasta perioada de 2 saptamani, folositi apa de gura cu clorhexidina (fara alcool).

Riscuri si complicatii dupa aditia de os

Riscurile si complicatiile legate de aditile osoase cuprind infectii la locul interventiei, descoperirea grefei osoase, respingerea grefei sau integrarea insuficienta a acesteia, ducand la pierderea aditiei si posibila pierdere a implantului dentar, in cazul in care acesta a fost inserat in acea zona.

Ce se intampla daca aditia de os este nereusita? Esec aditie de os:

In cazul aditiilor de os sunt foarte rare cazurile in care aditia de os este nereusita sau este respinsa de catre organism. De cele mai multe ori esecul aditiei de os este data de afectiunile pe care le are pacientul sau pentru ca nu au fost respectate indicatiile postinterventionale.

Printre simptomele esecului aditei se regasesc:

1. Dureri care nu pot fi gestionate cu analgezice
2. Sangerare continua la 24 de ore de intreventie
3. Umflaturi sau roseata excesiva care persista o perioada indelungata
4. Febra sau secretii neobisnuite
5. Mobilitatea sau instabilitatea a grefei

Se poate face aditie de os si implant in aceeasi zi?

Aditia de os si implantul dentar se pot in aceeasi zi, adica in aceeasi sendinta, in cazul in care pacientul nu are nevoie de o cantitate semnificativa de os pentru a putea sustine un implant dentar.

Se pot face aditii osoase la tratamentele cu proteza dentara fixa?

Aditile osoase sunt recomandate atat in cazul tratamentelor cu implanturi dentare individuale, cand trebuie sa inlocuim un singur dinte, cat si pentru tratamentele cu proteza dentara fixa, unde trebuie sa inlocuim toti dintii de pe o arcada.

Dr. Andrei Stan | proteza dentra fixa implanturi in CLUJ NAPOCA